Így változnak az érettségi szabályai 2017-ig

1.    változás: előrehozott érettségi

A 2014/2015-ös tanévben már nem lehet előrehozott érettségit tenni az őszi érettségi időszakban, és tavasszal is csak idegen nyelvekből és informatikából lehet idő előtt vizsgázni. Előrehozott érettségit csak a középiskolai szakaszt lezáró évfolyamot eggyel, illetve kettővel megelőző évfolyam tanulói tehetnek.
Ha nem sikerül az előrehozott érettségi, az adott tárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban a rendes érettségi vizsga időszakában lehet jelentkezni - vagyis akkor, amikor a többi tárgyból is vizsgáznak.

2.    változás: szintemelő vizsgák

Azok a diákok, akik valamelyik tárgyból korábban már előrehozott érettségit tettek, az októberi-novemberi és a májusi-júniusi időszakban is jelentkezhetnek szintemelő érettségire. Sikertelen szintemelő érettségi vizsga esetében az adott tárgyból javító vagy pótló vizsgára csak a rendes érettségi időszakban lehet jelentkezni.

3.    változás: érettségi tárgyak

A 2013/2014-es tanév májusi vizsgaidőszakától utazás és turizmusból csak az öt vizsgatárgyon felül, szabadon választott tárgyként lehet érettségizni. Emellett megszűnt négy érettségi tárgy: az ábrázoló és művészeti geometria, a magyar népzene alapjai, a hangtani és akusztikai ismeretek és a hangkultúra. Akkreditált érettségi tárgyakból a 2014/2015-ös tanév őszi vizsgaidőszakában lehet utoljára érettségizni. Pszichológiából viszont a 2014/2015-ös tanév májusi vizsgaidőszakában lehet először - választható közismereti tárgyként - érettségizni.

4.    változás: közösségi szolgálat

2016. január 1. után csak azok a diákok kaphatják meg érettségi bizonyítványukat, akik legalább ötven óra közösségi munka elvégzését igazolják. Ez a feltétel azokra nem vonatkozik, akik felnőttoktatás keretében szerzik meg az érettségit.

5.    változás: szakmai vizsgatárgyak

A szakközépiskolásoknak 2017. január 1-től mindenképpen választaniuk kell egy szakmai vizsgatárgyat az érettségin - persze a szakközépiskola ágazatának megfelelően.

Sikeres érettségi vizsgát kívánunk! 

Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium